Λαβύρινθος της Τελένδου - Labyrinth of Telendos

Ένα μυθικό όνομα για μια μυθική καταδυτική τοποθεσία!

Ο Λαβύρινθος της Τελένδου Πρόκειται για ένα σύμπλεγμα από βράχους, μικρούς ύφαλους, φαράγγια, αψίδες και σπηλιές. Καλυμμένα όλα με πολύχρωμα σφουγγάρια, κοράλια και φύκια.

Γρήγορα προσβάσιμο, για όλους τους καιρούς, αγαπημένος τόπος κατάδυσης για μέρα και νύχτα.

Ο μύθος του Λαβύρινθου

Ο Μίνωας ζήτησε από τους θεούς να του στείλουν σημάδι ότι θα γίνει βασιλιάς στην Κνωσό της Κρήτης.

Οι θεοί του έστειλαν ένα λευκό ταύρο και του ζήτησαν να τον θυσιάσει στον Ποσειδώνα. Αλλά ο Μίνωας θυσίασε ένα άλλο ταύρο και κράτησε τον άσπρο που του άρεσε πολύ. Πιστεύοντας ότι ο Ποσειδώνας δεν θα καταλάβει την διαφορά.

Ο Δαίδαλος δίνει στην Πασιφάη το κούφιο άγαλμα της άσπρης αγελάδας Φυσικά ο Ποσειδώνας κατάλαβε την διαφορά και θύμωσε πολύ. Για να εκδικηθεί τον Μίνωα, ο Ποσειδώνας έκανε την Πασιφάη, την γυναίκα του Μίνωα, να ερωτευθεί τον άσπρο ταύρο. Τόσο ερωτευμένη που ήθελε σώνει και καλά να ζευγαρώσει με τον ταύρο. Αλλά ο ταύρος δεν ανταποκρινότανε.

Ο Δαίδαλος ήταν ένας επιδέξιος τεχνίτης και καλλιτέχνης που δούλευε για τον Μίνωα. Η Πασιφάη ζήτησε από τον Δαίδαλο να κατασκευάσει ένα κενό άγαλμα μιας άσπρης αγελάδας. Για να μπει μέσα και να ξεγελάσει τον άσπρο ταύρο να ζευγαρώσει μαζί της. ΄Ετσι γεννήθηκε ο Μινώταυρος.

Ο Μινώταυρος ήταν ένα τέρας. Μισός ταύρος και μισός άνθρωπος που τρεφόταν με ανθρώπινες σάρκες.

Ο βασιλιάς Μίνωας ζήτησε από τον Δαίδαλο να χτίσει μια φυλακή για τον Μινώταυρο. Και ο Δαίδαλος κατασκεύασε τον Λαβύρινθο. Που ήτανε τόσο πολύπλοκος ώστε όποιος έμπαινε μέσα, δεν ήξερε πως να βγεί. Εκτός από τον Δαίδαλο που τον έφτιαξε.

Ο Θησέας σκοτώνει τον Μινώταυρο

Στο μεταξύ, ένας γιός του Μίνωα, συμμετείχε στους Ολυμπιακούς αγώνες και πήρε τα περισσότερα βραβεία. Κάποιοι ζηλιάρηδες Αθηναίοι, σκότωσαν τον γιό του Μίνωα. Μετά απ' αυτό, ο Μίνωας κατάκτησε την Αθήνα και υποχρέωσε τους Αθηναίους να πληρώνουν ετήσιο φόρο. Ο φόρος ήταν 7 νέοι και 7 νέες που δίνονταν τροφή στον Μινώταυρο.

Σε μια ετήσια πληρωμή του φόρου, ο Θησέας, γιός του βασιλιά Αιγαία της Αθήνας, αποφάσισε να πάρει την θέση ενός νέου. Για να πάει στην Κνωσό, να σκοτώσει τον Μινώταυρο και να απαλλάξει τους Αθηναίους από τον ετήσιο τρόμο - φόρο.

Ο Θησέας σκοτώνει τον Μινώταυρο Ο Θησέας ήταν ήδη γνωστός ήρωας με τα κατορθώματα του που ήταν ισάξια του Ηρακλή. Ο πατέρας του, ο Αιγαίας, που τον αγαπούσε πολύ, προσπάθησε μάταια να τον μεταπείσει.  Του ζήτησε για να μην αγωνιά, να δώσει σημάδι ο Θησέας ότι τα κατάφερε και γυρνάει ζωντανός. Το σημάδι ήταν να αφήσουν τα μαύρα πανιά στο πλοίο αν πέθανε και να τα αλλάξουν με άσπρα πανιά άν ζούσε.

Φτάνοντας στην Κνωσό, ο Θησέας ενημέρωσε τον Μίνωα ότι ήρθε για να σκοτώσει τον Μινώταυρο για να απαλλάξει τους Αθηναίους αλλά και τους Κρητικούς απ' αυτόν. Η Αριάδνη, κόρη του Μίνωα εντυπωσιάστηκε και ερωτεύτηκε τον Θησέα. Ήταν σίγουρη ότι θα τα κατάφερνε ο Θησέας. Αλλά πως θα έβγαινε από τον Λαβύρινθο;

Η Αριάδνη ζήτησε από τον Δαίδαλο να βοηθήσει τον Θησέα να βγει από τον Λαβύρινθο. Αυτός της έδωσε ένα κουβάρι, να το ξετυλίγει ο Θησέας μπαίνοντας στον Λαβύρινθο και να το τυλίγει βγαίνοντας. Είναι αυτό που λέμε "Μίτος της Αριάδνης".

Έτσι και έγινε. Ο Θησέας μπήκε στον Λαβύρινθο ξετυλίγοντας το κουβάρι, σκότωσε τον Μινώταυρο και τύλιξε το κουβάρι για να βγει.

Το Αιγαίο πέλαγος.

ο Θησέας εγκατέλειψε την Αριάδνη στην Νάξο Φεύγοντας ο Θησέας από την Κνωσό πήρε μαζί του την Αριάδνη. Αλλά την παράτησε στην Νάξο. Οι θεοί τον τιμώρησαν γι' αυτό και τον έκαναν να ξεχάσει να αλλάξει τα πανιά, όπως είχε συμφωνήσει με τον πατέρα του τον Αιγαία.

Ο Αιγαίας πήγαινε κάθε μέρα στο Σούνιο και αγνάντευε την θάλασσα περιμένοντας να γυρίσει το πλοίο από την Κρήτη. Όταν είδε να έρχεται το πλοίο με μαύρα πανιά, απελπίστηκε. Και αυτοκτόνησε πέφτοντας στην θάλασσα που από τότε ονομάστηκε "Αιγαίο πέλαγος".

Το Ικάριο πέλαγος

Ο Μίνωας δεν άφηνε τον Δαίδαλο να φύγει γιατί του ήταν πολύ χρήσιμος. Ο Δαίδαλος για να δραπετεύσει, έφτιαξε φτερά για τον εαυτό του και για τον γιό του τον Ίκαρο. Είπε στον Ίκαρο να μην ανεβαίνει πολύ ψηλά γιατί η ζέστη του ήλιου θα έλιωνε το κερί που συνέδεε τα φτερά. Αλλά ο Ίκαρος ενθουσιάστηκε τόσο πολύ με την πτήση που ξέχασε την συμβουλή του πατέρα του. 

Ανέβηκε ψηλά στον ουρανό, η ζέστη έλιωσε το κερί και ο Ίκαρος έπεσε στην φουρτουνιασμένη θάλασσα και πνίγηκε. Από τότε αυτή η θάλασσα λέγεται "Ικάριο πέλαγος".

Visit our website for more information: kalymnosdiving.gr

Our facebook page with daily cativity and photos: facebook.com/kalymnosdiving

Επικοινωνία

Mikes Reissis
+30 6973015550

Μικές Ρεΐσης, Ιδιοκτήτης, Επικεφαλής Εκπαιδευτής, Κρατήσεις

Nikolas Reissis
+30 2243047890

Νικόλας Ρεΐσης, Πληροφορίες

 

Email: παρακαλώ χρησιμοποείστε την Φόρμα επικοινωνίας

 

 

Βρείτε μας:

Ποιοί είμαστε

Κάλυμνος

Η Κάλυμνος είναι ένα παρθένο, γραφικό Ελληνικό νησί. Βρίσκεται ανάμεσα στην Κω και την Λέρο, στο Αιγαίο πέλαγος.

Καταδυτικό Κέντρο ΚΑΛΥΜΝΟΣ

Είμαστε ένα εξουσιοδοτημένο PADI 5 Αστέρων Καταδυτικό Θέρετρο. Το μοναδικό στην Κάλυμνο. Πρωτοπόρο από το 2008.

KALYMNOS Diving Center is an Authorized PADI 5 Star Dive Resort

Τι σημαίνει το "PADI 5 Αστέρων Καταδυτικό Θέρετρο"

PADI = Επαγγελματική Ένωση Εκπαιδευτών Καταδύσεων. Ο μεγαλύτερος εκπαιδευτικός οργανισμός καταδύσεων, παγκοσμίως.

5 Αστέρων = παρέχουμε επαγγελματικές και εξαιρετικές υπηρεσίες

Καταδυτικό Θέρετρο = φροντίζουμε τον ταξιδιώτη δύτη.

Καθημερινή δραστηριότητα και Κριτικές πελατών